We hebben samen een paard

We hebben samen een paard

Het echtpaar Thomas en Maartje en hun vriendin Jessica hebben een gezamenlijke fysiotherapiepraktijk in Rotterdam en rijden alle drie paard. Wanneer Jessica een oud boerderijtje erft in het oosten van het land verhuizen ze daar naar toe omdat ze denken dat dit zowel goed is voor de klandizie van de praktijk, als voor hun paard. Het paard wordt daar verzorgd door de goeiige Nel, een vrouw uit de streek die ook fysiotherapeute is, maar door toedoen van Thomas amper nog aan de bak komt. Niets loopt zoals ze het zouden willen en zelfs de aandacht van een Duits roddelblad levert niet de gewenste publiciteit op. De onderlinge relaties komen daarmee op scherp te staan. We hebben samen een paard is het laatste stuk dat Annie M.G. Schmidt heeft geschreven. De première vindt plaats op 11 november 1992 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De reacties in de pers zijn nogal lauw. Annie besluit daarop vrij snel dat ze niet langer meer wil schrijven: “In de maanden na de première ben ik gaan denken: ik moet het niet meer doen. Ik kan het niet meer, ik ben er een beetje te ouderwets voor – of te oud.” Daarmee is het stuk altijd verbonden gebleven met het einde van de carrière van de succesvolle Zeeuwse schrijfster die in 1995 in Amsterdam is overleden. Regisseur Guido Jonckers is ervan overtuigd dat de kritiek destijds onverdiend was. “Het stuk is verrassend leuk, nog steeds actueel en het voor iedereen herkenbaar schrijverschap van Annie M.G. Schmidt komt hier volledig tot zijn recht.” Dat de auteur naar aanleiding van de recensies besloot te stoppen met schrijven vindt hij bijzonder jammer, maar wellicht begrijpelijk. “Zij is altijd bejubeld, werd op latere leeftijd wat nukkiger en zag hierin kennelijk een goede reden om de kont tegen de krib te gooien.” Onder leiding van Guido Jonckers zorgde Utile Dulci in 2016 voor een waardig eerherstel van dit laatste toneelstuk van Annie M.G. Schmidt. Met een paar kleine bewerkingen en verrassende mise-en-scènes heeft Jonckers een spetterende eigentijdse versie van dit stuk op de planken gezet.

Speeldata

UD speelde deze voorstelling op zaterdagavond 23 en zondagmiddag 24 april 2016 in de grote zaal van het Wennekerpand in Schiedam, op zondagmiddag 1 mei in ServiceResidentie Molenwijck in Loon op Zand en op zondagmiddag 29 mei 2016 in het Piet Waals Vestzaktheater in Prinsenbeek. Enkele korte scènes uit het stuk waren in het kader van de IkToonmaand en de daaraan gekoppelde Week van het Amateurtoneel te zien op zaterdagmiddag 28 mei 2016 in het Schiedamse Wennekerpand.

Met dank aan…

De succesvolle productie ‘We hebben samen een paard’ was nooit mogelijk geweest zonder de actieve bijdragen van velen. In het bijzonder danken wij het Elise Mathildefonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en Stichting De Groot Fonds voor hun financiële bijdrage.

 

Elise_Mathilde_fonds Prins-Bernhard-Cultuurfonds_RGB_logo Stichting-De-Groot-Fonds

Unieke beelden gemaakt door Inez Huldy

Flyer We hebben samen een paard

Foto's geschoten tijdens de voorstelling van 23 april. Met dank aan Isabelle Verdegaal.

Alle foto’s zijn gemaakt tijdens de première op zaterdagavond 23 april 2016. Met dank aan Isabelle Verdegaal.

Guido Jonckers

Guido Jonckers was onder meer acteur, regisseur en lid van de artistieke raad bij de Haagse Comedie, resident director bij de musical Les Misérables en docent drama aan de Hogeschool in Rotterdam. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als ‘Pa’ in de tv-serie ‘Familie Verburgh (met een h),’ van SchoolTV Weekjournaal, de reisprogramma’s van Teleac, de ‘man van de Moulinex-reclame’ en de stem van Boes. Hij heeft vele toneelgezelschappen geregisseerd, waaronder UD sinds 1978.

Wilt u een keer meespelen? Dat kan!