Deze week bereikte ons het nieuws dat Wemke Braakenburg-Haanstra op dinsdag 10 december 2019 op 79-jarige leeftijd in haar woonplaats Antwerpen is overleden. Wemke was ernstig ziek en kampte al geruime tijd met fysieke tegenslagen. Zij was tot halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw samen met haar man Aad geruime tijd lid van UD. Haar eerste rol speelde zij in het blijspel ‘Soubrette’ waarvan de première plaatsvond op 20 november 1962 in het toenmalige ziekenhuis Dijkzigt in Rotterdam. De regie was in handen van Guido de Moor van de Haagse Comedie. Wemke speelde in dit stuk de verwende dochter van Françoise, vertolkt door Liesje Cats-van Klaveren die weer tegenspeler was van Aad Braakenburg, de latere echtgenoot van Wemke. Wij wensen haar man Aad met zijn dochters en verdere familie veel sterkte.

De Cast van Soubrette

De cast van Soubrette in 1962 met Wemke zittend geheel links. Liesje Cats zit in het midden en Aad staat derde van rechts.

Wemke (midden) tijdens een schoolkamp van het Stedelijk Gymnasium

UD is in 1911 opgericht door docenten en leerlingen van onder meer het Stedelijk Gymnasium in Schiedam. In 1955 ging Wemke met haar klas van het Stedelijk Gymnasium op schoolkamp naar Putten. De foto hierboven is een uitsnede van de linkerbovenhoek van de foto hieronder. Geheel rechts haar leraar natuur- en scheikunde Drs. W.P. Gelderman.

(bron: Gemeentearchief Schiedam)