De Vogels

De Vogels was in 2011 de wervelende jubileumvoorstelling van het toen honderdjarige UD. Op vrijdagavond 11 november 2011 speelde UD deze oudst bewaard gebleven Griekse komedie van Aristofanes uit het jaar 411 v.Chr. in het kort daarvoor gloednieuw verbouwde Wennekerpand in de binnenstad van Schiedam. Het werd een waar spektakel dat later nog een avond herhaald werd voor scholieren van de Gymnasium Novum in Voorburg. In dit stuk belicht de dichter/filosoof Aristofanes op een luchtige maar kritische manier de samenleving in het oude Athene. Daarmee is De Vogels eigenlijk cabaret, dat overigens qua inhoud ook in deze tijd nog hoogst actueel is. De regie was in handen van Guido Jonckers. De muziek werd gecomponeerd door Jaap Heere. Deze bijzondere jubileumvoorstelling werd mede mogelijk gemaakt door DeltaPort Donatiefonds, Gilles Hondius Foundation, Gemeente Schiedam, Nolet Distillery BV, Prins Bernard Cultuurfonds, Schravenlant Lyceum en Stedelijk Gymnasium.

Over het verhaal

De Vogels (411 v. Chr.)  is eigenlijk cabaret…

Twee mannen ontvluchten de onbestuurbare stad Athene. Onbestuurbaar vanwege het vele vergaderen, de vele regeltjes, het vele gekissebis. Zij willen een nieuwe staat stichten en gebruiken daarvoor het Rijk der Vogels. Er wordt een plan gesmeed om de vogels  heersers te laten worden over de  mensen en de goden. Nog voor de nieuwe staat gevestigd is, komen er al vele gelukszoekers, opportunisten en andere figuren met bijbedoelingen langs om  ‘een graantje mee te pikken’.

Over de schrijver

Aristofanes (Athene 446 v. Chr.-386 v. Chr. ) was een Grieks blijspeldichter. Hij was een zeer bemiddeld man met een grote culturele bagage. Hij was bevriend met Socrates, maar was het vaak niet met diens ideeën eens.De democratie is in opkomst in zijn tijd. Hij zag al snel, dat democratie gevaarlijk kon worden, als die al te radicaal werd. Hij schreef waarschijnlijk 40 stukken, waarvan er 8 bewaard zijn gebleven. Zijn stukken hebben een politieke lading: hij belicht en bekritiseert het gedrag van zijn tijdgenoten.

Over de voorstelling

Dit is cabaret avant la lettre. Bijna 2.500 jaar nadat dit stuk geschreven is, heeft het nog niets aan zeggingskracht verloren. Juist nu is het zeer actueel: er is crises, onvrede en onrust in de wereld. Regimes vallen, nieuwe machthebbers staan op en beloven democratie. In ons eigen land zijn nieuwe politieke stromingen ontstaan, die, op zijn minst, felle discussies losmaken. Is onze democratisch gekozen volksvertegenwoordiging capabel genoeg om onze stem te laten horen of is men alleen maar uit op macht, op eigen gewin?

Deze onzekere tijd verdient goede cabaretiers. Aristofanes is een van hen. Hij is al bijna 2.500 jaar dood, maar ook in de 21ste eeuw blijken de waarnemingen waarop hij zijn toneelstukken baseert nog springlevend!

Componist Jaap Heere

De cast

Robert Nolet Peisthetairos
Tom Recter Euelpides
Jaap Heukelom Dienaar van Hop
Jos Verlinden Hop
Caroline Romeijn Hoofdvogel
Rineke Koek Haan
Erika van der Lelij Priester
Jaap Heukelom (d) Dichter
Martine Pothuis Waarzegger
Laurens Ohlenroth Meton
Jaap Heukelom (d) Inspecteur
Christine Acari Wetsontwerper
Laurens Ohlenroth (d) 1e Bode
Erica van der Lelij (d) 2e Bode
Yvonne van der Hoek (d) Iris

De cast

Erika van der Lelij (d) Omroepvogel
Laurens Ohlenroth (d) Zoon
Jaap Heukelom (d) Kinesias
Erika van der Lelij Zwendelaar
Laurens Ohlenroth Prometheus
Martine Pothuis (d) Poseidon
Jaap Heukelom (d) Herakles
Tom Recter Domme god
Rineke Koek (d) Bode
Yvonne van der Hoek Koor
Bo Passchier
Maria Hofman-Berrices Meesteres
Martine Pothuis Regie-Assistentie
Marjo van der Pols Kostuums
Arjen Moes Geluidsopnames

Wilt u een keer meespelen? Dat kan!