Knecht van Twee Meesters

Een ware Commedia dell’arte

In 2008 voerde UD samen met de Rotterdamse Toneelgroep Kobalt de Knecht van Twee Meesters van Carlo Goldoni op onder regie van Bernard Boode. De kostuums waren van de hand van Betty Prins. Voor de algehele vormgeving tekenden Peter Boode en Frans Kilian.

Carlo Goldoni (1707-1793) was een Italiaanse toneelschrijver. Hij studeerde rechten en promoveerde zelfs op die wetenschap, maar zijn hartstocht gold het theater. In 1734 voegde hij zich bij een theatergroep waarvoor hij negen jaar de stukken schreef. Na een korte pauze keerde hij in 1746 met de Knecht van Twee Meesters terug bij het toneel. De Knecht is een pure vorm van Commedia dell’arte. UD en Kobalt experimenteerden met de vorm: de tekst is drastisch ingekort en er is zonder al te veel regie-aanwijzingen spelenderwijs toegewerkt naar de uiteindelijke opvoering.

Vier openluchtvoorstellingen

UD speelde de Knecht van Twee Meesters viermaal in de open lucht. De acteurs en actrices kwamen er voor het eerst mee naar buiten op 19 april als straattoneel tijdens Schiedam Speelt. Diezelfde avond was er (binnenshuis) een try out voor (regie-) leerlingen en docenten van het Rotterdams Centrum voor Theater. Op Koninginnedag beleefde het stuk zijn officiële première in het Schiedamse Julianapark. Op 10 en 22 mei vonden nóg twee openluchtvoorstellingen plaats, en wel in de Plantage en op het voorplein van het Stedelijk Gymnasium. Ten slotte vond op 23 mei een voorstelling plaats in het Jenevermuseum te Schiedam. Tilly van Traa nam met die voorstelling op 89-jarige leeftijd afscheid van het amateurtoneel, maar de toneelkriebels bleven en Tilly kwam weer terug op de planken. De voorstelling in het Jenevermuseum gaat nu de annalen in als ‘het eerste afscheid van Tilly van Traa.’ De opvoeringen van de Knecht van Twee Meesters werden mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

De cast

Rieke Jansen Silvio Lombardi
Robert Nolet Pantalone
Vivian Hoeijmans Clarice
Tom Recter Dottore Lombardi
Wendy Aendekerk Smeraldina
Greetje Jansen Brighella
Jos Verlinden Truffaldino
Caroline Romeijn Beatrice Rasponi
Jaap Heukelom Florindo Aretusi
Ruud Huldy Eerste drager
Tilly van Traa Tweede drager
Ruud Huldy Kelner
Tilly van Traa Kelner
Martine Pothuis Kelner
Reina Kleipool Kelner
Christine Arcari Kelner
Erika van der Lelij Kelner
Stijn Langenberg Vormgeving en fotografie
Betty Prins Kostuums en rekwisieten
Bernard Boode Regie

Wilt u een keer meespelen? Dat kan!