DOODLEUK!

Scroll naar beneden voor een YouTube impressie

DOODLEUK!

Doodleuk krijgen wij vandaag een inkijkje in het wel en wee van een familie waarvan de leden elkaar naar het leven staan. In alle families zijn er zo van die momenten waarop je mag verwachten dat iedereen van de partij is. Maar in deze familie is niet alles koek en ei. En dus lukt het niet om alle familieleden – inclusief het huishoudelijk personeel – op een voor de moeder des huizes zeer belangrijke dag op een rij te krijgen. Als dat aan het eind van het stuk toch nog het geval blijkt, is er aan een bloedstollend spannende dag een wel zeer onverwacht einde gekomen. DOODLEUK! is een bewerking van twee eenakters die door regisseur Guido Jonckers zijn samengevoegd tot een avondvullende voorstelling. Het gaat om:

  • ‘Zwart is zo somber’ van Mieke Lelyveld
  •  ‘Help ik leef’ van John Tolly (vertaling Alfred Pleiter)

Met een paar slimme ingrepen bereikte Jonckers dat de twee eenakters moeiteloos in elkaar overvloeien tot wat hij noemt: ‘een komedie op leven en dood!’. Het eerste bedrijf speelt zich af in de woning van moeder, waar Lena al sinds jaar en dag in de huishouding werkt. We volgen de gesprekken tussen de drie dochters op de voet, waaruit blijkt dat zij alle drie anders in het leven staan. In het tweede bedrijf bevinden wij ons in de zitkamer van Rogier Beets die al heel lang getrouwd is met Mieke, een van de drie dochters die we al in het eerste bedrijf hebben leren kennen. Lien werkt bij dit echtpaar in de huishouding. Rogier Beets is een bekende detectiveschrijver die zijn hand niet omdraait voor een spannende plot, maar de relatie met Mieke slaapverwekkend heeft verwaarloosd. Dan trapt hij plotseling in de val die zijn vrouw voor hem gespannen heeft…

Speeldata

De Schiedamse Toneelgroep Utile Dulci heeft in 2015 onder Regie van Guido Jonckers de komedie ‘Doodleuk’ op de planken gebracht. Op vrijdag 15 mei en zondag 17 mei is er een voorstelling gegeven in de Tangostudio van het Wennekerpand, Vijgensteeg 2 Schiedam.

De cast

1e Bedrijf
Caroline Romeijn Marie
Erika van der Lelij Jessy
Thilly Jaspers Mieke Beets
Christine Arcari Huishoudster Lena
2e Bedrijf
Robert Nolet Rogier Beets
Liesje Cats Huishoudster Lien
Thilly Jaspers Mieke Beets
Christine Arcari Huishoudster Lena
Tom Recter Hoofdinspecteur Maetsuycker
Jaap Heulekom Inspecteur Jan Peek
John Schneider Gerard Touw
Caroline Romeijn Marie
Regie en Bewerking
Guido Jonckers Regie en Bewerking
Martine Pothuis Productie-ondersteuning

Een impressie van de voorstelling: