Lieve Arthur

Lieve Arthur

De oudere zussen Ada en Lies wonen nog steeds bij elkaar in hun ouderlijk huis. Er is veel veranderd sinds ze jong waren. En dan staat plotsel
ing – na ruim dertig jaar – hun naar Afrika geëmigreerde zus Trude voor de deur. Haar man Arthur is overleden en zij is naar Nederland teruggekomen om de begrafenis te regelen. Zij weet niet dat Ada en Lies hun overleden poes ook naar Arthur hadden genoemd.
Stukje bij beetje komen de herinneringen aan vroeger terug. Over toen ze nog jong waren en hoe Arthur in het leven van de drie zusjes
kwam en hoe dat alles veranderde. Voor Trude zijn weliswaar enkele dierbare herinneringen aan vroeger uit het huis verdwenen, maar het meeste is nog hetzelfde gebleven.
Trude: “Dit brengt weer dingen naar boven. Moeders handen. De broodplank, alles is nog hetzelfde gebleven hier. Als ik in Afrika geboren was, had ik die herinneringen dáár, natuurlijk. Het is nu bijna net of ik niet weggeweest ben. Als iemand zeggen zou: ‘Het was een droom, je man, dat land, een lange droom, nu ben je weer wakker, kijk maar, hier is de broodplank’, dan zou ik het bijna kunnen geloven.”
Lieve Arthur is een onderhoudend toneelstuk vol vermakelijke conversaties van drie zussen op leeftijd. Judith Herzberg schreef het in opdracht van de NOS. Het stuk werd door UD achtmaal opgevoerd in de periode van mei tot en met november 2014. Na de pauze bracht UD het Nederlandstalig chansonprogramma ‘Liedjes voor Liesbeth’ van Bo Passchier en Yvonne van der Hoek. Het werd toen gespeeld door Enny de Leeuwe, Loudi Nijhoff en Elly van Stekelenburg. De regie was in handen van Wouter van Praag. Lieve Arthur is nog onlangs voor toneel bewerkt door Guido Jonckers.

Over Bo Passchier en Yvonne van der Hoek

Bo Passchier en Yvonne van der Hoek hebben elkaar tientallen jaren geleden via het theater ontmoet en zijn sindsdien vriendinnen. Zij hebben in tal van musicals en theaterstukken gezongen zoals op de muziek van Kurt Weill in ‘Happy End’ van Bertolt Brecht. Het zangduo vormde het verbindende koor in de jubil eumproductie De Vogels ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van UD in 2011 en zong nog in 2013 in de Wijze Kater van Herman Heijermans, eveneens een voorstelling van UD. Liedjes voor Liesbeth is opgedragen aan Liesbeth Waals, erelid van UD en eigenaar van het Piet Waals Vestzaktheater in Prinsenbeek.

De cast

Liesbeth Waals Ada
Thilly Jaspers Lies
Erika van der Lelij Trude
Guido Jonckers Regie

Wilt u een keer meespelen? Dat kan!