UD mag dan een aloude en oer-taaie vereniging zijn – wij speelden al toneel toen de Spaanse griep nog over de wereld rondwaarde – UD ontkomt er helaas niet aan: ook onze club wordt geraakt door de Coronacrisis. Zo zijn alle bijeenkomsten met leden, (gast) spelers, bestuur en regisseur voorlopig afgelast. Het Eenakterfestival Schiedam is in het geheel niet doorgegaan. Het stond gepland voor vrijdag 20 maart, maar is met een jaar uitgesteld naar maart 2021. Dit terwijl UD haar bijdrage voor dit festival – Het Jubileum van Tsjechov – al zo goed als rond had. De regisseur zal de spelers nu over een jaar opnieuw bij elkaar moeten roepen om hun geheugen op te frissen.

De première van onze grote voorstelling van dit jaar – ’n Gelaarsde Kat – blijft staan op zaterdagavond 7 november 2020, in het volle vertrouwen dat er tegen die tijd weer voorstellingen in theaters mogelijk zullen zijn. Maar na hun laatste fysieke repetitie – op woensdagavond 11 maart j.l. – zijn de spelers en de regisseur niet meer bij elkaar geweest. Besloten is nu om voorlopig elke woensdagavond op afstand te repeteren via de videoconferentie app Zoom. Dit houdt de cast in zekere zin bij de les en dus in elk geval bij de tekst. Zo gauw het mogelijk is, zullen we de repetities weer op de normale manier hervatten en kunnen we ook weer aandacht besteden aan de juiste mises-en-scène. Wij hopen er het beste van!

Repeteren via Zoom anno 2020

Beeldscherm impressie van een aantal acteurs en actrices die enkele scenes uit ’n Gelaarsde Kat repeteren. Links midden luistert regisseur Guido Jonckers aandachtig mee. Guido geeft vervolgens de nodige aanwijzingen waarna de spelers de scene alsnog een keer uitspreken.